ORTA ASYA TÜRK KAVİMLER GÖÇÜ VE BU GÖÇLERE KATILAN KAVİMLER

ORTA ASYA TÜRK KAVİMLER GÖÇÜ VEYA ORTA ASYA KAVİMLER GÖÇÜ
 Her nekadar Bu göçlerin 300–800 yıllarında yapıldığı söylensede ilk göçler 200–250 yıllarında yapıldığı kesindir
 Kavimler Göçü, 350–800 yılları arasında Avrupa’ya yapılan şiddetli insan göçüdür.[1] İlk dönem ve ikinci dönem olarak ikiye ayrılmaktadır. İkinci dönem kavimler göçü ilk dönem kavimler göçünün devamı niteliğindedir. İlk dönem kavimler göçü Roma İmparatorluğu ve Hunlar arasında yoğun sınır değişikliklerini kapsar. İlk gelen göçmenler Hunlar, Slavlar, Ön Bulgarlar, Alanlar tarafından Batı’ya doğru sürülen Gotlar, Anglo-Saksonlar, Vandallar ve Franklar gibi Cermen kabileleriydi.[2] İkinci dönem göçleri de (Arap fetihleri, Türk, Macar, Viking göçleri ve Moğol istilaları) Kuzey Afrika, Anadolu ve Avrupa’da derin değişimlere sebep olmuştur.
 İlk Dönem Kavimler Göçü
İlk Dönem Kavimler Göçü, 4. yüzyılın ortalarında Hunlar’ın Aral Gölü ile Hazar Denizi arasındaki bölgeden Don ve Volga nehirleri arasındaki bölgeye kaymaları ile başlamıştır.
Göçler ve İstilalar
Orta Asya’daki Çin egemenliğinden kurtulmak için MS. 350 yıllarında batıya hareket eden Hun grubu, Volga-Don nehirleri arasında yaşayan Hunların daha batıya göçmelerine neden oldu. O tarihlerde Karadeniz’in kuzeyindeki düzlüklerde Cermen kavimlerinden olan Gotlar ve günümüzdeki Slav halklarının ataları olan Ön Slavlar yaşamaktaydı. 375 yılında Hunlar, Gotların ve Ön Slavlar’ın yaşadıkları bu bölgeye girdiler.
Hunların bu bölgeye yerleşmesiyle bu bölgede daha fazla tutunamayan ve çoğunluğu Cermen olan Vizigotlar, Ostrogotlar, Gepitler, Burguntlar, Vandallar ve Germen olmayan Slavlar batıya doğru göç etmeye başladılar. Romalıların barbar olarak adlandırdığı bu kavimler önlerine çıkan diğer kavimleri de önlerine katarak İspanya’ya hatta Kuzey Afrika’ya kadar ilerlediler. Avrupa’da yıllarca süren bu döneme Kavimler Göçü denir. Kavimler Göçü, günümüz Avrupa devletlerinin temellerinin atıldığı önemli bir olaydır. Göçün temel sebebi siyasi etmenlerdir.
Göçün ilk yıllarında Cermen kabileleri Roma İmparatorluğu’nun batı kesimindeki birçok bölgeyi ele geçirmişti. 376'da Hunlarla savaşan Got kabilesi Tervingiler, Roma topraklarına girdi. Ertesi yıl, Marcianopolis’te Tervingilerin lideri Fritigern, Romalı asker Lupicinus ile buluşmasında öldürüldü.[3] Tervingiler ayaklandı ve Got kabilesi olan Vizigotlar 410'da İtalya’yı istila etti. Büyük Teoderik komutasındakı Ostrogotlar tarafından İtalya’nın içlerine kadar takip edildiler. Galya’da Franklar ağır ağır Roma topraklarına girdiler. Allemanni’deki savaşları kazanan Vizigotlar geleceğin Fransa ve Almanya’sı olacak Frank Krallığı’nı kurdular. Büyük Britanya’ya gelen Anglo-Saksonlar ise Roma’nın Britanya’daki sonunu getirdi.[4]
İlk Dönem Kavimler Göçü’nün Sonuçları
Roma İmparatorluğu 395'te ikiye ayrılmıştır. Batı Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans)
Göçlere dayanamayan Batı Roma İmparatorluğu 476'da yıkılmıştır.
Avrupa yüzyıla yakın bir süre karışıklıklar içerisinde kalmıştır.
İlk çağ sona ermiş, Orta Çağ başlamıştır.
Avrupa’da derebeylik (feodalite) rejimi ortaya çıkmıştır.
Barbar kavimlerin birbirleriyle ve Romalılarla kaynaşması sonucu yeni milletler ortaya çıkmıştır ve bunun sonucunda bugünkü Avrupa milletlerin etnik yapısının oluşumundaki katkısı çok fazla olmuştur.[kaynak belirtilmeli]
Barbar kavimler arasında Hristiyanlık hızla yayılmıştır. Cermenler, Hıristiyanlığı kabul ederek Ortaçağ Avrupa’sına damgalarını vurmuşturlar.
Bunun sonucunda Orta Çağ Avrupasında kilise, papalık ve skolastik düşünce güç kazanmaya başlamıştır.
Göçler sonunda bugünkü İspanya’ya Vizigotlar, Kuzey Afrika’ya Vandallar, İtalya’ya Ostrogotlar, bugünkü Fransa’ya ise Franklar yerleşmiştir.
İkinci Dönem Kavimler Göçü
567 yılında Türk boyu Avarlar ve Kuzey İtalya’daki Cermen kabilesi Lombardlar, Gepid Krallığı’nın büyük kısmını yok ettiler. Ön Bulgarlar yedinci yüzyılda Bizans’ın doğu Balkanlar’daki topraklarını ele geçirdiler.
Bizans-Arap Savaşları sırasında Arap orduları 7. yy’ın sonunda 8. yy’ın başında, Anadolu üzerinden Balkanları ele geçirmeye çalıştılar ancak 718'de Ön Bulgarlar ve Bizans Orduları, Arapları Konstaninopolis Kuşatması sırasında yenilgiye uğrattılar. Hazar-Arap Savaşlarında da Hazarlar Arapları Kafkaslar’da durdurdular. Aynı zamanlarda Emeviler, 732'de Franklar tarafından Puvatya Muharebesi’nde durdurulana dek Avrupa’yı Cebelitarık üzerinden istilaya başladılar.
Kavimler göçüne katılan kavimler kimlerdir
BU GÖÇLERE KATILAN KAVİMLERİN HEPSİ TÜRK KAVİMİDİR
Dördüncü ve beşinci yüzyıllarda Avrupa’daki pek çok kavmin yer değiştirmesiyle sonuçlanan tarihsel süreç. Asya Hun Devleti’nin yıkılmasından sonra Hunlar dağıldı. Hunların bir bölümü Balkaş Gölü ile Aral Gölü arasındaki topraklarda yaşamaya devam etti. Bir süre sonra buradaki Hunlar, öteki Türk boylarının da onlara katılmasıyla yeniden güçlendi. Balamir zamanında Türkler Hazar Gölü’nün kuzeyinden batıya doğru ilerlemeye başladılar. Bunun üzerine Avrupa’da bütün kavimler birbirine baskı yaparak zincirleme bir biçimde yer değiştirdiler. Avrupa’nın siyasî haritasının değişmesine neden olan ve toplumları etkileyen bu olaya tarihte Kavimler Göçü denir.
375 yılında başlayan ve yaklaşık yüz yıl süren Kavimler Göçü, Avrupa tarihini derinden etkiledi. Bu göçün Avrupa’ya siyasî, dinî ve etnik sonuçları oldu. Kavimler Göçü’nün sonuçları şu şekilde sıralanabilir: Hun saldırılarından kaçan kavimler, Roma’da karışıklıkların ve iç isyanların çıkmasına yol açtı.
İmparatorluk, Theodosius’un ölümü üzerine oğulları Arcadius ve Honorius tarafından paylaşıldı. Böylelikle, bin yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip olan Roma İmparatorluğu, batıda Honorius, doğuda Arcadius yönetiminde ikiye ayrıldı (375). Kavimler Göçü’ne yol açan Hunlar, Orta Avrupa’da bugünkü Macaristan topraklarını merkez alan Avrupa Hun Devleti’ni kurdular. Hunların batıya sürdüğü kavimler, Roma’yı talan ederek ülkede büyük bir yıkıma yol açtılar.
Beşinci yüzyılın ikinci yarısından sonra, Batı Roma İmparatorluğu büyük güç yitirerek, daha küçük krallıklara bölündü. 476 yılında son kral Romulus Augustulus, Odoaker adlı bir aşiret reisi tarafından tahttan indirildi. Tahta oturan Odoaker’in, Roma imparatorluk simgelerini, yanlısı olduğu İstanbul imparatoru Zenon’a göndermesiyle, Batı Roma İmparatorluğu resmen sona erdi. Avrupa’da uzun yıllar egemen olan Roma İmparatorluğu’nun bölünmesi ve daha sonra batı kanadının yıkılması, Avrupa’daki siyasî dengelerin bozulmasına neden oldu. Kavimler Göçü sonucunda, Avrupa’ya gelen kavimler (Franklar, Vizigotlar, Burgundlar vb.) Orta Çağ Avrupası’na damgasını vuran, küçük krallıklar kurdular. Avrupa’daki otorite boşluğundan yararlanan kilise ve papalık, tüm Orta Çağ boyunca siyasal gücü elinde tuttu. Avrupa’daki merkezî krallıkların zayıflaması derebeylik (feodalite) rejiminin ortaya çıkmasına neden oldu. Feodalitenin oluşmasında göç ve istilânın önünden kaçanların kendilerine sığınacak bir yer aramaları, bunun sonucu olarak da asillerin topraklarına ve şatolarına yerleşmelerinde etkili oldu.
Avrupa’nın bugünkü etnik oluşumu, Hunların başlattığı Kavimler Göçü sonunda biçimlendi. Bir Germen kavmi olan Franklar, Kavimler Göçü sonunda Galya’ya yerleştiler ve burada ilk devletlerini kurdular (5. yüzyıl). Britanya adalarına göç eden Angllar ve Saksonlar, bugünkü İngiltere’nin temelini attılar. Kavimler Göçü, Vandalların, Vizigotların, Süevlerin ve Alanların İber Yarımadası’na yerleşmesi ve buradaki yerli halkı içlerinde eriterek bugünkü İspanyolların atalarını ortaya çıkardı. Germen kavimleri (Saksonlar, Franklar, Burgundlar, Gepideler, Gotlar, Skirler, Vandallar vb.) Avrupa’ya yayılarak yeni ulusların oluşmasına yol açtı. Katolik kilisesi, misyonerler aracılığıyla, Batı Roma İmparatorluğu toprakları üzerinde kurulan krallıkları Hristiyanlaştırarak dinlerini yayma fırsatı buldu. Kavimler göçü bazı tarihçiler tarafından İlk Çağın sonu, Orta Çağın başlangıcı olarak kabul edildi.

Yorumlar

karaip korsanları

Karaçay - Çerkesya